Plno chutí, téměř žádné kalorie. Jde to dohromady?
Mám ráda knihu Betty Mac Donald: Co život dal a vzal. Vracím se k ní vždycky, když je mi tak nějak ouvej. Ať ji otevřu na kterékoliv straně a začtu se, tak se po chvilce začnu upřímně smát. Autorka v ní kromě jiného autobiograficky líčí i slasti a strasti svojí rodiny žijící v období světové krize kdesi na americkém severozápadě.
S koronou pevně sedící za mým stárnoucím krkem a s nejistým výhledem do budoucnosti jsem si tuhle svoji bibli nedávno opět otevřela. A natrefila zrovna na úžasnou scénu, kdy je k nim domů pozván na večeři nápadník jedné z dcer a zcela fascinovaně říká (parafrázuji): “Vy Bardovi jste taková úžasná rodina, takové prosté jídlo, jakým je sekaná, servírujete tak vznešeně při svíčkách!“ Což si autorka v duchu vtipně glosuje asi takto. „Kdyby tušil, že stejně vznešeně při svíčkách i myjeme v kuchyni nádobí, protože nám kvůli nezaplaceným složenkám vypnuli elektriku!“
Co z toho plyne za poučení? Že každá i těžká životní situace se lépe zvládá s trochou nadhledu a humoru. A že i z obyčejného jídla se s trochou fantazie dá vykouzlit fascinující hostina. Já vám ukážu jak třeba celkem luxusně a přitom naprosto zdravě zužitkovat zbytek květákové pomazánky, kterou jste se už ode mě naučili.
A hosti mohou klepat na dveře… Ale mějte připravené svíčky, to víte, kdyby náhodou…
Květáková roláda s arašídy
Ráda dělám štrúdly a rolády. Tentokrát mi jako výchozí materiál posloužil květák. Ten používám moc ráda, protože má minimum kalorií a tím pádem jsem ho s čistým svědomím mohla zkombinovat s buráky, které mají těch kalorií sice více, ale zase jsou v nesoleném stavu velice zdravé. Stačilo přidat ještě pár ingrediencí a vznikla z toho dobrota vhodná do krabičky k svačině i jako pohoštění pro náročné návštěvy.
Na celou nohu (asi tak 10 – 12 porcí) jsem spotřebovala:
Těsto
- 3 vejce
- 200 g květáku
- 1PL mletých lněných semínek
- sůl
Náplň
- 1PL olivového oleje
- 2 vejce
- 300 g květáku
- 70 g papriky
- 250 g nesolených arašídů
- 50 g cibule (lahůdková včetně zelené natě)
- 2 stroužky česneku
- Hrst čerstvé majoránky (nebo oregana)
- 50 g krůtí šunky (nemusí být)
- 1 PL lahůdkového sušeného droždí (LSD)
- 60 g tvarohu
- Sůl (já černá himalájská)
- 100 g sýru Ppalouček, nebo Lučina
- Bylinky a čili paprika na ozdobu
- Cca 2PL tvarohu a 1PL jogurtu (nebo zakysanky) na potření rolády
Postup
Květák si v osolené vodě uvařím do měkka. Žloutky našlehám i spolu s rozmačkaným vychladlým vařenými květákem. Z bílků se špetkou soli našlehám pevný sníh, který zapracuji spolu s mletým lněným semínkem do těsta a to naliji na plech vyložený vymazaným pečpapírem. Peču na cca 185 st. asi tak 10 – 15 minut (do zrůžovění okrajů). Pak placku ještě za tepla sroluju do ruličky a nechám zchladnout. Zbytek květáku také rozmačkám na malé kousky a smíchám se smetanový sýrem a tvarohem. Přidám drcené arašídy (jen pár si jich nechám na ozdobu), nakrájená vajíčka natvrdo, lahůdkovou cibulku, papriku, šunku, dosolím a dochutím lahůdkovým droždím, bylinkami a česnekem. Touto náplní těsto naplním a zavinu do rolády a tu z vrchu potřu našlehaným tvarohem s jogurtem a pro ozdobu posypu třeba kousíčky čili papriček a bylinkových lístků.
Servíruji chlazené se zeleninou a celozrnným pečivem.
Hubněte zdravě s labužnící Evelýnou Snižování nadváhy je běh na dlouhou trať, tak si ho zpříjemněte. Prostě není nad správně naložený talíř Jak říkám s oblibou: Hodujte a hubněte.
Vaše Eva Evelýna Dosedělová




Jeden komentář