I dietáři si mohou pochutnávat na svíčkové, nevěříte?
Jsem toho názoru, že když je omáčka dobře dochucená, chutná s jakýmkoliv masem. Tato úprava české klasiky zasytí a kila nepřidá.
Rozpis pro 4 osoby :
- 400 g krůtího prsa
- 600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 150 g cibule
- 4–5 dcl. mléka
- 30 g zakysané smetany (nemusí být)
- 10 g olivového oleje
- sůl
- celý pepř (4)
- nové koření (5)
- bobkový list (2)
- tymián (větvička)
- 5 g dijonské hořčice
- šťáva z citrónu dle chuti
- rovná lžička xilytolu
- voda na podlití
- pár kapek karamelového ochucovadla
- ½ ČL Ghí
- Celozrnný knedlík
- 250 g tmavého celozrnného pečiva
- 2 vajíčka
- Bylinky (libeček, petrželka)
- Sůl
- Špetka pepře
- 1 dcl. mléka
- 40 g zakysané smetany
- 60 g celozrnné krupice
Krůtí prso zprudka opeču ze všech stran na pánvičce. Pak maso vložím do pečící mísy, zasypu cibulí nakrájenou na kolečka a tenkými plátky kořenové zeleniny. Přidám větší snítku tymiánu i další divoké koření, podliji a peču pomalu – při teplotě cca 170 stupňů – cca 45 minut.
Maso vyjmu, opatrně vyberu kuličky pepře, nového koření a bobkového listu a zbytek rozmixuji tyčovým mixérem. Přidám podle potřeby mléko, omáčku dochutím hořčicí, citrónem, podle chuti dosolím a dosladím. A nechám v troubě ještě pár minut provařit.
Celozrnné pečivo nakrájím na malé kostičky. Přidám, žloutky, mléko, zakysanou smetanu, krupici, pokrájenou zelenou cibulovou nať, nebo pažitku. Těsto osolím, opepříme a nakonec do něj velmi opatrně vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. Pak ho vložíme na mikrotenovou fólii, kterou pevně zavineme a konce zavážeme provázkem. Vzniklý váleček ponořím do vroucí vody a vařím na mírném plameni 20 minut (po deseti minutách ho obrátím). Knedlík krájím na plátky a servíruji s brusinkami, plátkem citrónu, případně lžičkou zakysané smetany.
Hubněte zdravě s labužnící Evelýnou Snižování nadváhy je běh na dlouhou trať, tak si ho zpříjemněte. Prostě není nad správně naložený talířJak říkám s oblibou: Hodujte a hubněte. Vaše Eva Evelýna Dosedělová



