Makový štrúdl na hubnutí jako dělaný
Tohle těsto, oblíbené zejména mezi vyznavači LC (rozuměj nízko sacharidové stravy), jsem nevymyslela. Když jsem se s ním někde na internetu seznámila, pekla se z něj hlavně italská pizza.
A mě napadlo upéct z něj pro změnu český štrúdl. Nejdříve slaný a pak odvážně i sladký. Proč odvážně? Pochopíte, až si přečtete, z čeho se dělá. Malá nápověda: Hromadu tuku, mouky ani cukru, v receptu nehledejte. Takže si můžete dát klidně i kousek navíc. A tenhle zákusek mně tak zachutnal, že jsem ho ve skupině Hubneme zdravě s labužnicí Evelýnou vyzkoušela snad ve všech možných variantách s různými náplněmi. Všechny jsou boží a s minimem kalorií. Věřte mi a ode dneška už jenom Mlsejte bez výčitek
Na jednu „nohu“ (cca 10 porcí) budete potřebovat:
Těsto
- 5 g olivového oleje
- 125 g sýru mozzarella light
- 3 vejce
- 30 g xylitolu (čekankového sirupu, erythritolu, nebo jiného nízkokalorického sladidla)
- 1 PL mletého lněného semínka
Náplň
- 100 g mletého máku
- Cca 1,5 dcl mléka
- 40 g xylitolu (nebo jiného sladidla)
- Lžička mletých vloček
- 15 g mletých mandlí (nebo ořechů)
- 1 – PL tuzemského rumu
- Cca 10 ks švestek (já použila zavařené)
- 1 ČL Ghí (přepuštěné máslo)
Do kastrůlku dám přemletý mák, osladím, zaliji mlékem a na mírném ohni ho nechám pár minut zredukovat, až zhoustne. Dle potřeby ho zahustím mletými vločkami, mandlemi a ovoním rumem. Mozzarellu a 3 vejce (jenom jeden žloutek si dám stranou na pomazání) rozmixuji v nožovém mixeru do hladka, osladím, přidám mleté lněné semínko (obsahuje pekelně zdravé Omega 3 mastné kyseliny a těsto trochu nakypří) a naleju na lehce pomašlovaný pečicí papír.
Peču v troubě předehřáté na 190 st cca 8 – 10 minut (až začnou růžovět okraje). Pak plech přikryju válem, překlopím, tj. otočím tak, že se papír octne nahoře, nechám malinko zchladnout a snadno ho sloupnu. Po krásně tenké placce pravidelně rozprostřu mák a na kraj vyskládám do řady švestky tak, aby se po zavinutí ocitly cca uprostřed. Kraje závinu lehce přitlačím k plechu a celý ho hojně natřu našlehaným zbylým žloutkem. Peču v troubě předehřáté na 190 st. na pečpapíře, lehce pro vůni potřeném přepuštěným máslem cca 30 minut až dostane krásně zlatavý nádech. Je vynikající a na chuti, myslím, nikdo nepozná z čeho těsto je a to mě na tom baví.
Dobrou chuť!
Evelýna




2 komentářů