Hodujte a hubněte s Evelýnou

Jak porazit obezitu? Gulášem!

Pikantní segedínský gulášek s „houskovým“ fazolovým knedlíkem. Tohle jídlo je opravdu účinná zbraň v těžkém boji s nadváhou. Je plné bílkovin, vitamínů, vlákniny i bílkovin. Mouku a nadbytečné tuky v něm totiž nenajdete. Přesně tak to mám ráda Na cca tři porce budete potřebovat:

Suroviny

  • 1 PL oliváčku
  • 300 g masa (já použila kuřecí stehenní řízek)
  • 300 g kysaného zelí
  • 200 g cibule
  • 1 menší stroužek česneku
  • 100 g vařené červené čočky
  • 1 PL lahůdkového sušeného droždí (LSD)
  • 0,7 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžičky zakysané smetany 10 %
  • 1 lžička Ghí
  • Sůl
  • Pepř
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • Červená paprika sladká
  • 1/2čili papričky

Knedlík

  • 80g fazolí bílých máslových
  • 80g červené čočky
  • 2 vejce
  • Zelené (pažitka, petrželka, i mladá kopřiva)
  • ½ celozrnné domácí houstičky
  • 40 g sýra Palouček
  • Sůl

Postup:

Cibulku a proužky česneku orestuju na trošce oleje, červenou sladkou papriku, přidám vařenou čočku, podliji vodou a rozmixuju tyčovým mixerem do hladka. Bokem na pánvičce osmahnu na trošce Ghí kousky kuřecího masa (jen aby se “lekly“, tj. zatáhly a zůstaly uvnitř šťavnaté) a vložím je zpět do omáčky, spolu s bobkovým listem, 4 kuličkami nového koření a jemně nakrájenou čili papričkou, a dusím dalších cca 10 minut, nakonec přidám propláchnuté a pokrájené kysané zelí a ještě nechám cca 10 -15 minut na mírném ohni probublávat.

Uvařené fazole a čočku rozmačkám, zamíchám do toho trochu krémového sýru, dva žloutky, nasekanou petržel a na kostičky nakrájené celozrnné pečivo (já použila domácí  cuketový chléb). Nakonec opatrně vmíchám pevný sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli, směsí naplním cca do poloviny 2 máslem vymazané hrnky a vařím oba v mikrovlnce na nejvyšší stupeň cca 7 minut. Pokud budete dělat například jenom jednu porci – 1 hrnek, bude čas kratší a postačí cca 4 minuty, ale je třeba si to vyzkoušet, protože každá mikrovlnka může reagovat trochu odlišně.

Nepřehlédněte:  I při hubnutí, je tahle štrúdlová klasika ta pravá!

Knedlíky nakrájím ostrým nožem a na každou porci gulášku dám na zjemnění hoblinku Ghí a malou lžičku zakysané smetany.

Vaše Evelýna

Tagy
Pokračovat ve čtení

Související články

Back to top button
Close
Close